به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سفر روز جمعه به بغداد و در ۲ مصاحبه جداگانه، مقابل دوربینهای ۲ شبکه «الاولی» و «الشرقیه» نشست و به سوالات مجریهای این شبکههای عراقی درباره مسائل منطقه پاسخ گفت.
عراقچی در پاسخ به سوال مجری شبکه الاولی درباره وضعیت سوریه گفت: به نظر ما این جای سوال بسیار بزرگی است که چرا پس از قضایای غزه و لبنان ما شاهد تحولات در سوریه بودیم. من تصور میکنم یک اشتباه محاسباتی بزرگی صورت گرفته است. من نمیتوانم هماهنگی بین تروریستهای تکفیری و رژیم صهیونیستی را در اجرای این عملیات نادیده بگیرم. بلافاصله پس از آتشبس در لبنان، حمله به حلب آغاز شد و پس از آن ادامه پیدا کرد.
او با بیان اینکه «این یک خطر بزرگ برای منطقه است»، افزود: تبدیل سوریه به محلی برای تروریستهای ارهابی و مامنی برای ترویستها که باعث خواهد شد از بقیه نقاط به سوریه بازگردند، یک خطر برای کل کشورهای منطقه است، به خصوص کشورها همسایه.
وزیر خارجه ایران تصریح کرد: به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم رایزنیهایی را با کشورهای همسایه داشته باشیم. من از دمشق آغاز کردم، بعد به ترکیه رفتم و الان هم در بغداد هستم. فردا در قطر و در حاشیه اجلاس «دوحه فروم» با دوستان دیگری از منطقه ملاقات خواهم کرد.
عراقچی در بخش دیگری از صحبتهای خود با تاکید بر اینکه «ما همواره از دولت و ملت سوریه حمایت کردیم و الان هم به این حمایت خود به صورت کامل ادامه میدهیم»، گفت: اینکه این حمایت به چه صورت شکل بگیرد، این امر بستگی به دولت سوریه دارد. هر چیزی که از ما درخواست شود، طبیعی است که ما کمک میکنیم.
او در ادامه گفت: درباره عراق هم به این شکل است، ما شاهد هستیم که نخستوزیر عراق برای حمایت از سوریه در مقابله با گروههای تروریستی اعلام آمادگی کرده است. اینکه این حمایت چه شکلی خواهد داشت، طبیعی است که تصمیم دولت عراق خواهد بود.
دیپلمات عالیرتبه ایران با بیان اینکه «این حمایتها یک طیف وسیعی را دربر میگیرد، از حمایتهای انساندوستانه است تا کمکهای پشتیبانی و حمایت کامل از دولت سوریه»، تصریح کرد: فکر میکنم که دولت عراق در این خصوص تصمیمات لازم را خودش خواهد گرفت، البته دیدگاهها در عراق متفاوت است و همه این دیدگاهها محترم است ولی جمعبندی لازم را دولت عراق خواهد کرد.
عراقچی درباره نشست سهجانبه با همتایان خود از سوریه و عراق در بغداد نیز گفت: ما در اجلاس سهجانبه امروز بر حمایت سیاسی متمرکز خواهیم شد و اینکه سه کشور چگونه میتوانند فعالیتهای خود را در صحنه بینالمللی و منطقهای هماهنگ کنند که ما یک جبهه متحد علیه تروریستهای تکفیری در سوریه تشکیل دهیم و چگونه به دولت سوریه در این رابطه کمک کنیم.
او تاکید کرد: آنچه مسلم است، این است که حمایت از تمامیت ارضی و حق حاکمیت دولت سوریه و تغییرناپذیربودن مرزهای بینالمللی از مهمترین اصولی است که همه ما به آنها پایبند هستیم.
وزیر خارجه ایران درباره هدف قرار گرفتن کشورهای مخالف رژیم صهیونیستی نیز گفت: یک سناریویی بزرگتری وجود دارد که کشورهایی که در خط مقاومت علیه رژیم صهیونیستی فعال هستند و دیدگاههای متفاوتی به نسبت برخی کشورهای دیگر دارند، مورد هدف و هجوم، تحریم و توطئههای مختلف قرار میگیرند.
عراقچی در ادامه گفت: لازم است که کشورهای منطقه نسبت به این سناریو بزرگتر هوشیار باشند. برخی از این پیروزیهای مقطعی قطعا نمیتواند مفید باشد، اگر که در دراز مدت سناریوهای حذف نیروهای مترقی، پیشرو و ضدصهیونیستی مدنظر باشد. الحمدالله الان وحدت خوبی بین ساحات مقاومت وجود دارد.
او با بیان اینکه «من از موضع مسیحیان در عراق و لبنان استقبال میکنم»، گفت: در لبنان یکی از توطئههای دشمن صهیونیستی، این بود که لبنان را مجددا به جنگ داخلی بکشانند و این بزرگترین تهدیدی بود که همه از آن نگران بودند اما با هوشیاری و هوشمندی جریانهای مختلف در لبنان از جمله مسیحیان، این توطئه شکست خورد و لبنان وحدت خود را حفظ کرد و در نهایت به آتشبس منجر شد.
عراقچی ابراز امیدواری کرد که «در مراحل بعدی هم این اتفاقنظر و وحدت بین همه اقوام لبنان انشالله وجود داشته باشد».
وزیر خارجه ایران همچنین گفت: در عراق هم مواضع مسیحیان همیشه مثبت و در جهت وحدت عراق بوده است و من مطمئن هستم این موضوع ادامه پیدا خواهد کرد.
عراقچی همچنین در مصاحبه با شبکه الشرقیه درباره حوادث سوریه گفت: تحولات به شکل سریعی در حال وقوع است که این خودش جای سوالات زیادی دارد. پشت همه این تحولات سریع، تفکری است که از آمریکا و رژیم اسرائیل منشا میگیرد. بعد از غزه، آنها به سراغ لبنان و حالا به سراغ سوریه رفتهاند. به نظر من این در سوریه متوقف نخواهد شد و کل منطقه مورد تهدید قرار گرفته است. تا قبل از سوریه، تهدیدات ناشی از رژیم صهیونیستی بود اما در سوریه تروریسم تکفیری اضافه شده است.
او با بیان اینکه این گروههای تروریستی توسط سازمان ملل به عنوان تروریستی شناسایی شدهاند، گفت: اما کشورهای مدعی مبارزه با تروریسم یا ساکت هستند یا از آنها حمایت میکنند. ظاهرا برای آنها و به اقتضای منافع آنها، تروریست خوب و بد وجود دارد.
وزیر خارجه ایران با تاکید بر اینکه «تروریسم و تحولات در سوریه امنیت عراق را نیز تهدید می کند»، گفت: مقاومت به یک طریق محدود نیست، طرق مختلفی برای مقاومت وجود دارد. خاصیت مقاومت در طول سالهای اخیر این بوده که گزینههای زیادی را برای خود به کار بسته است.
عراقچی همچنین با بیان اینکه «ما پیشگو نیستیم ولی مقاومت وظیفه خود را حتما انجام میدهد»، گفت: برخی انتظار سقوط بشار اسد در سال ۲۰۱۱ را داشتند، اما این اتفاق نیفتاد و از آن زمان حدود ۱۴ سال میگذرد.
نظر شما